D1e l2achende b6ijenkast2

Bij-vriendelijk imkeren

Mijn bedrijfsmethode is gebaseerd op de omstandigheden waarin de bijen in het wild leven. De mens maakt het de bijen niet makkelijk. De bijen hebben door toedoen van de mens te maken met de Varroamijt, pesticiden, monocultuur en hebzucht. De bijen kunnen dan ook niet aan hun lot overlaten geworden en is men soms genoodzaakt in te grijpen. Ik noem de methode dan ook liever ‘bijvriendelijk imkeren’ in plaats van ‘natuurlijk imkeren’, hoewel ze op enkele punten zeker raakvlakken hebben.


Waar je de bijen al mee kunt helpen is er voor zorgen dat er voldoende voedsel is in de omgeving van de bijen, zowel qua nectar, stuifmeel als propolis. Als er geen voldoende voedsel aanwezig is, komen de bijen niet of nauwelijks de winter door. Op zich is bijen houden eenvoudig. Het zijn wij, de mens, die het imkeren zo technisch hebben gemaakt en in mijn ogen alleen uit winstbejag.

Het natuurlijk laten zwermen van bijen zou eigenlijk gewoon moeten zijn. Het is van belang om de buurt waarin je woont in te lichten over je imker activiteiten en uitleg te geven over het zwermen van de bijen.
Bijen hebben tegenwoordig veel last van de varroamijt.

Een natuurlijke vijand van de varroamijt is de roofmijt (Stratiolaelaps Scimitus), deze roofmijt is bij honingbijen in het wild ook aangetroffen.

Het verstoren van het bijenvolk komt is, voor de bijen, een verspilling van energie en heeft als gevolg dat de bijen meer honing consumeren om het volk weer te kalmeren. Het uitsnijden van darren broed is uit den boze, want zo verzwakt men de bijen van de komende generatie. Over het kunstmatige insemineren (KI) van koninginnen wil ik zelfs niet nadenken met alle gevolgen van dien voor de toekomst.

Als imker kun je het beste starten met een zwerm. Kun je niet aan een zwerm komen, start dan met één van de voorhanden zijnde bijenrassen. Het jaar erop heb je, wat men graag noemt straatbijen, omdat je niet kan nagaan door welke darren de nieuw geboren koningin is bevrucht. Op deze manier versterk je zo het genetisch profiel van de bijen door een te sterke vernauwing van het genen aanbod te voorkomen.

Sta open voor ideeën van andere imkers, want we hebben elkaar nodig. Heb je zelf de ideale oplossing gevonden voor een bepaald bijenprobleem, deel het dan met je collega’s.

Bedrijfsmethode

Wie ben ik?

Mijn naam is Geert Steelant.


Ik heb van kindsaf al een passie voor natuur. Ook in mijn beroepsleven, meer dan 40 jaar, werkte ik altijd in de natuur met veel passies in zeer uiteenlopende activiteiten, in verschillende branches. Gedurende 10 jaar woonde en werkte ik als tuinman op een kasteeldomein in Frankrijk, een echt bijenland.


Daar ontmoette ik Antoine, een imker afkomstig uit een oude imkersfamilie met een traditie sinds 1851. Antoine beheerde meer dan 200 bijenkasten op zijn landgoed. Op een dag zei ik tegen Antoine: “ Ik zou graag het beroep van imker willen leren.” Zijn antwoord was simpel, maar raak: “Imker zijn is geen baan, maar een passie.” Antoine leefde en dacht als een bij. Hij was een pure Warré imker, met een enorm respect voor de bij en haar levenswijze. Via Antoine leerde ik alles over bijen en het imkeren op een eenvoudige en vooral bij-vriendelijke manier.


Na een decennium in Frankrijk, keerde ik terug naar België met mooie herinneringen en een schat aan kennis over bijen en Warré. Door gebrek aan plaats en tijd, bleef het imkeren echter een tijdlang achter gesloten deuren zitten. In 2014 kreeg ik een herseninfarct en na een lange revalidatie, startte ik opnieuw met imkeren op de manier die Antoine mij heeft meegegeven. Omdat het slecht gaat met onze bijen, wil ik iets betekenen in de imkerwereld en wil ik mijn  kennis doorgeven aan de jongere generaties.

Lezingen / Voordrachten


Verzoeken om lezingen of voordrachten te geven komen weer langzaam op gang. De lezingen worden gegeven met inachtneming van de Covid-19 regels die op dat moment gelden. Komen er wijzigingen in deze Covid-regels waardoor de lezingen niet door kunnen gaan, zullen wij dit gelijk op de website vermelden.


Wilt u Geert boeken als lesgever of als spreker?

Stuur ons dan bericht door het formulier in te vullen op de contactpagina.


Geert zijn lesgeversnummer is: 5017679

Facebook

Algemene Voorwaarden |  Privacy beleid

Design by Virtual Annuska © 2020