D1en s2krattande b6ikupan2

Bi-vänlig biodling

Redirection to the english version of "de lachende bijenkast" website
Facebook

Nyheter

Instagram @de_lachende_bijenkast

Snart kommer det också att finnas recept på webbplatsen för att bortskämma din bin.

Affärsmetod

Min metod baseras på de förhållanden under vilka bin lever i naturen. Tyvärr gör människor det inte lätt för bin. Bin måste ta itu med Varroakvalster, bekämpningsmedel, monokultur och girighet från människors händer. Dessutom kan bin inte överlåtas till sitt öde och ibland behöver människor ingripa och hjälpa dem. Jag föredrar att kalla metoden "bi-vänlig biodling" istället för "naturlig biodling", även om de verkligen har vissa punkter gemensamt.


Vad du redan kan hjälpa bina med är att se till att det finns tillräckligt med mat i bins miljö, när det gäller nektar, pollen och propolis. Om det inte finns tillräckligt med mat kommer bina knappast att överleva vintern. Att hålla bin är enkelt i sig. Det är vi, människan, som har gjort biodlingen så teknisk och i mina ögon bara för vinst.

Att låta bin svärma naturligt borde verkligen vara normalt. Det är viktigt att informera dina grannar där du bor om din biodlingsverksamhet och förklara hur det funkar med svärmar. Bin lider idag mycket av Varroakvalster.

En naturlig fiende för Varroakvalster är rovkvalster (Stratiolaelaps Scimitus), denna rovkvalster har också hittats hos honungsbin i naturen.

Att störa ett bisamhälle är för bina ett slöseri med energi och har till följd att bina konsumerar mer honung för att lugna kolonin igen. Att klippa drönare är inte uteslutet, eftersom det försvagar nästa generations bin. Jag vill inte ens tänka på artificiell insemination (AI) för drottningar, med alla konsekvenser detta medför för framtiden.

Som biodlare är det bäst att börja med en svärm. Om du inte kan komma till en svärm, börja med en av de tillgängliga binraserna. Året därpå har du så kallade gatobin, för du kan inte säga vilka drönare som befruktade den nyfödda drottningen. På så sätt stärker du binens genetiska profil genom att förhindra för mycket minskning av genförsörjningen.

Var öppen för idéer från andra biodlare, för vi behöver varandra. Om du själv har hittat den perfekta lösningen för ett visst biproblem, dela den med dina kollegor.

100% natuurlijke imkeren, eerst de bij dan wij!


Lezingen / Voordrachten

Verzoeken om lezingen of voordrachten te geven komen weer langzaam op gang. De lezingen worden natuurlijke gegeven met inachtneming van de Covid-19 regels die op dat moment gelden. Komen er wijzigingen in deze regels waardoor de lezingen niet door kunnen gaan, zullen wij dit gelijk op de website vermelden.

2020

6 okt

Poserende honingbij

De voordracht vindt plaats op 6 oktober 2020 om 20.00 uur in Bonheiden. Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn dan kunt een e-mail sturen naar Paula via e-mailadres paula.d(at)telenet.be


2020

11 okt

Poserende honingbij

Op 11 oktober 2020 geeft Geert een voordracht op een conferentie in Brussel. U kunt zich voor deze lezing niet meer aanmelden. Er is reeds een wachtlijst voor meerdere voordrachten. Wij laten het via de website of Facebook weten wanneer er weer eentje gepland staat.


Samenwerki6ngspartners

Geert Steelant is niet alleen een actief lid van de Werkgroep Natuurlijk Imkeren (WNI).

Hij is het symbool aan het worden in Vlaanderen (en er buiten) van het bij-vriendelijk imkeren met roofmijten.

Honeybee Valley heeft hier een brochure aan gewijd: “Imkeren volgens Geert Steelant”.

Geert zweert bij de Warré methode die hij op eigen wijze toepast met het inbrengen van roofmijten als tegenwicht voor de varroa mijt.

De Nederlandstalige brochure kun je via de knop hieronder downloaden.


Aarzel niet om de Engelstalige versie van deze site door te spelen aan je eventuele anderstalige imker-kennissen.

Honeybee Valley brochure

Geert is heel actief bezig en heeft om zich heen een flink netwerk verzameld.

Hij werkt samen met verschillende organisaties en bedrijven en de linken naar die bedrijven kunt u hieronder vinden. Hij heeft een goede samenwerking met Biobestrijding in Nederland waar hij roofmijten koopt. Hij zit in de werkgroep “Natuurlijk imkeren” in België en is bestuurslid bij het “Vlaams bijeninstituut” in België. Op beide websites staat veel informatie en tips vinden over bijen en imkeren.


Bij houthandel Leirman in België haalt hij zijn hout en bij Apimiel in Frankrijk besteld hij imkermateriaal.

Hij heeft een nauwe samenwerking met Honeybee Valley en zij hebben zoals hier boven beschrijven een brochure gemaakt over hoe Geert op een natuurlijke manier bijen houdt.


De stages vinden plaats bij La Ferme Hubert in de Ardennen en Geert heeft daar ook zijn bijendorp staan.

Op deze site kunt u alles lezen over natuurlijk imkeren
Honeybee Valley doet wetenschappelijk onderzoek naar bijen en werkt samen met de landbouw in België
Alles over het natuurlijk bestrijden van ongedierte
Hier kunt u veel informatie vinden over bijen
Boerderij Hubert in de Belgische Ardennen
Een B&B in de buurt van Boulogne-sur-mer
Hier koopt Geert zijn spullen voor het imkeren
Bij Leirman koopt Geert hout voor de bijenkasten
We zijn een ploeg van imkers en wetenschappers die allemaal gepassioneerd zijn door bijen.

Onze bijen hebben jullie hulp nodig!



De uitreiking van de groene pluim door de gemeente Groen Zedelgem aan Geert Steelant
Informatie over de gemeente Groen Zedelgem


In 2019 kreeg Geert de Groene Pluim uitgereikt voor biologische bijenkweker.


Lees het hele artikel hier op de website van Groen Zedelgem

‍ Referenties



‍        Geert heeft een heel mooi bijendorp in de buurt van de Gite, waar we met de groep konden genieten van wat hij daar heeft neergezet. Het bijendorp ligt in een kleine vallei en er stroomt een beekje langs. Daar kan je verschillende bijenkasten qua formaat en gebruik bekijken.

Ook gebruikt Geert roofmijten om Varroa te “bestrijden”

We hebben de bijen die we “over” hadden in een holle boom geplaatst, dit was op zich al de moeite waard.


Geert werkt het liefst zonder imkerpak en dat is voor mij nog een stap te ver, maar ik heb er wel heel veel uit geleerd om erbij te zijn hoe hij met de bijen omgaat. Met zoveel respect en liefde

Geert imkert in Warre kasten en maakt die ook zelf. Deze zijn aanpassingen van de bestaande maten van Warre zoals o.a. de houtdikte van 3cm, de plaatsing van de kijkvensters en het vlieggat.

Persoonlijk was dit weekend een openbaring voor mij en is zeker voor herhaling vatbaar.

Er zijn me verschillende zaken helder geworden en over andere zijn er vragen gerezen.

Bij Geert kan je terecht met al je vragen en zal proberen er een oplossing en /of antwoord voor te vinden.


Rudi










‍        Als je een tijdje in het gezelschap van Geert en zijn bijen doorbrengt merk je direct de bewondering, liefde en respect die hij heeft voor het bijenvolk. Ik heb heel veel geleerd en ga het ook bij mijn bijenvolk in praktijk brengen en hoop met de jaren net zo rustig en kalm te werk te kunnen gaan als hij. Imkerpak heb ik niet nodig gehad en gebruik het zelf thuis ook zelden met mijn bijen en een keer gestoken worden is voor mij niet het einde van de wereld.


Annuska








Teken de petitie!

Teken de petitie om de bijen te redden. Samen staan we sterk.

De bijen hebben het echt heel moeilijk, het is tijd dat de bij op de lijst komt van beschermde insecten. Dit zou wereldwijd moeten gebeuren, anders komen we te laat. De bijen zorgen ervoor dat wij iedere dag fruit en groeten hebben en dat we kunnen genieten van prachtig bloeiende bloemen en dat we kunnen proeven van hun heerlijke honing.

De bedoeling is 6000.000 handtekeningen te verzamelen, dit is het aantal bloemen dat bijen moeten bezoeken om 1 kg. honing te maken. Laat ons samen de bevoegde instanties wakker schudden.

Hartelijk dank om te tekenen en dit namens de bijen.

Teken de petitie hier.

Als we niet dringend ingrijpen zullen de bijen stilletjes verdwijnen.Steden, gemeenten en bedrijven kunnen onze bijen helpen. In steden en gemeenten zijn veel groenzones als ook bij bedrijven. Het zou nuttig zijn om deze zones te benutten voor onze bijen. Als iedere stad of gemeente en bedrijven met een groenzone samen zouden werken met plaatselijke imkers en er voor zorgen dat er fondsen zijn om bijenkasten te plaatsen, dan zijn we al een stukje verder.

Facebook

Design by Virtual Annuska © 2020

Algemene Voorwaarden |  Privacy beleid